Varikosel hastalığı nasıl anlaşılır

Varikosel nasıl anlaşılır? Dikkatli kişiler kendi kendini muayene ederken testis üzerindeki düzensizlik, şişlik veya ağrıdan varikoseli belirleyebilir. Varikosel daha çok kısırlık şikayetiyle yapılan başvurularda doktor muayenesi sırasında teşhis edilir.

Varikosel elle anlaşılır mı?

Derece: Ayakta muayene edilen hastada herhangi bir belirti gözlemlenemeyen, ancak Valsalva manevrası sırasında elle tespit edilebilen varikosel.

Varikosel kaç yaşlarında görülür?

Her yaşta görülebilmekle beraber, 10 yaş altında çok az görülür. Yaş ilerledikçe ergenlik dönemine doğru sıklığı artmaktadır. Yaş aralığı 11-19 arasında varikosel sıklığı % 14- 20 arasında görülmektedir.

Varikosel ultrasonda belli olur mu?

Varikosel tanısı temel olarak klinik muayene ile konur ve Renkli Doppler ultrasonografi (USG) ile teyit edilir. Fizik muayene ile saptanamayan fakat görüntüleme yöntemleri ile tespit edilen varikosel “subklinik varikosel” olarak adlandırılmaktadır.

Sağlıklı bir testis nasıl olur?

Testis muayenesi sıcak ortamda, özellikle banyo sırasında yapılmalı. Sıcakta deri gevşeyeceği için testisi hissetmek daha rahat olacaktır. Testisin yüzeyi kaygan ve pürüzsüzdür. Baş ve işaret parmakları arasında tutarak muayene edildiğinde şekil bozukluğu, yüzeyindeki düzensizlikler ya da sert nodüller anlaşılabilir.

Varikosel çocuklarda görülür mü?

Herhangi bir nedenle oluşan testis venlerindeki yüksek basınç, bu damarlarda valv sistemini bozarak genişlemeye yol açar ve varikosel oluşturur. Genellikle 10 yaşından küçük çocuklarda görülme oranı %1 gibi nadir bir orandır. Varikosel %90 oranında solda, %10 iki tarafta birden, %1 ise sağ tarafta görülür.

Varikosel olan bir erkeğin çocuğu olur mu?

Varikosel ameliyat edilmediği takdirde çocuk sahibi olma şansını azaltır, testiste ağrı yapar ve testis küçülmesine hatta testisi kaybetmeye yol açabilir. Bu nedenle ameliyat için gerekli şartlar varsa varikosel ameliyatı geciktirilmeden yapılmalıdır.

Varikosel için ultrason nasıl çekilir?

Skrotal varikosel ultrasonografi, hasta sırt üstü yatar pozisyondayken yapılıyor. Renkli doppler USG, radyoloji uzmanı tarafından kullanılıyor. İşlem süresince hasta herhangi biçimde radyasyona maruz kalmaz, ağrı hissetmez. Bu açıdan Skrotal USG son derece güvenilir ve zararsız bir görüntüleme yöntemidir.