Parasentez nasıl yapılır

Parasentez hangi taraftan yapılır?

Herhangi bir tıbbi sebeple örnek olması amacıyla karın içinden sıvı alınması işlemidir. Bir de karın içindeki fazla sıvının alınması amacıyla parasentez yapılır. Karın içerisinde bulunan bazı organlarda az bir miktar sıvı bulunur.

Parasentez ne zaman yapılır?

Parasentez, genellikle yoğun bakım ünitelerinde ve genel cerrahi kliniklerinde yatan kalp yetmezliği, karaciğer yetmezliği olan hastalara uygulanır. Aynı zamanda karında tümör ve kist bulunan hastalara ve periton (karın zarı) sıvısı olan hastalara uygulanır.

Parasentez kaç dakika sürer?

Parasentez; 15-30 dakika süren sıvı alma işlemidir. Örnek amacıyla alınması halinde daha kısa süre içerisinde tamamlanmaktadır. Ancak sıvının tümünün boşaltılması sağlanacaksa daha uzun sürebilmektedir. Öncelikle hastanın kıprdamayacak şekilde sırt üstü yatırılarak işlem uygulanmak üzere hazırlanması gereklidir.

Karindan su alma işlemi nasıl yapılır?

 İğne ile karın duvarı geçilerek, deri altından ilerlenerek karın içerisine girilmektedir. Sonrasında enjektör ile karın içi sıvı alma işlemi yapılmaktadır.  Karın içerisinden çok fazla sıvı boşaltılması gerekiyorsa, bir serum seti ile şişe içerisine sıvı alınarak da bu işlem yapılabilmektedir.

Parasentez sağdan mı soldan mı?

Asitin az olduğu hastalarda parasentez hasta lateral dekübitis pozisyona getirilerek (sağ veya sol taraftan) yapılabilir.

Parasentez riskli mi?

çocuklara en sık uygulanan operatif müdahale olup günümüzde oldukça düşük risk içermektedir. enflamasyonu bertaraf etmek için mutlaka antibiyotik tedavisi ile birlikte uygulanmalıdır, bunun dışında çok nadir durumlarda kalıcı duyma kaybına yol açabilir.

Parasentez tehlikeli mi?

parasentez pek önerilmez, çünkü sadece geçici bir rahatlama sağladığı gibi, boşalan sıvının yerine çok daha fazlası toplanacak ve hastayı perişan edecektir. karın zarı iltihabı, tromboz gibi komplikasyonlara çok açıktır, oldukça tehlikelidir ve karaciğer yetmezliğinin son evrelerinde ortaya çıkar.