Otoriter olmak ne demek

Otoriter, istediğini zorla ya da direktif vererek yaptırma gücüne sahip olan kişi / kurum anlamına gelir.Jul 12, 2021

Otoriter insan ne demek?

Otoriter kişilik; muhafazakarlık, toplumsal normların ve geleneksel değerlerin sürdürülmesine karşı duyulan kuvvetli bir ihtiyaç ve bu değerlere aykırı davranışlarda bulunanların cezalandırılması için sert yasa ve kuralların gerekliliğine inanma eğilimlerin kümelendiği kişilik özelliğidir.

Otoriter insan nasıl olunur?

Otoriter kişilik denince akla hemen ötekine hakim olmaya, baskı kurmaya ve onu kontrol etmeye çalışan insan gelir. Diğer uçta ise boyun eğen, itaat eden, baskıya hayır demeye cesaret edemeyen kişi ya da kişiler vardır. … Bu anlamda otoriter karakterin karşı kutbunda olgun insan bulunur.

Otorite olmak nedir?

Otorite veya yetke, herhangi bir konuda bir şeyin yeterliliğine herkesi inandırarak bir kişinin kendine sağladığı itaat ve güven; hâkimiyet ve emretme kudreti; yaptırım koyma ve kullanma gücüdür. … İktidarin kaynağı, bizzat kişinin doğuştan sahip olduğuna inanilan özelliklerdir.

Siyasi otorite ne demek?

Siyasi otorite, Cumhuriyet ile yönetilen ve demokrasinin uygulandığı ülkelerde serbest seçimlerle işbaşına gelen, devlet başkanı, cumhurbaşkanı, başbakan seçilen kişinin halkından aldığı yetkiyi devlet ve halkın menfaatine uygun olarak kullanmasıdır.

Otoriter kadın ne demek?

Otoriter, kontrolü elinde bulundurmayı seven, patronluk taslayan, buyurgan, vs. kadınlardan bahsediyoruz. Bu sıfatlar sizde olumsuz çağrışımlar yapmış olabilir ama eğer böyle bir kadınla birlikte olursanız ne kadar şanslı olduğunuzu kendi gözlerinizle göreceksiniz.

Otoriter hükümet ne demek?

Otoriteryanizm, siyaset üzerinde otokratik bir pozisyondur. Otorite ve bu otoritenin idaresine yönelik itaat ile nitelenen bir sosyal organizasyon biçimidir. Bireysel özgürlük karşıtıdır ve mutlak itaate dayanır. Politik anlamda; otoriteryen bir hükûmette siyasal otorite, küçük bir siyasetçi grubunun odağındadır.

Otoriter kişilik kuramı kime ait?

Theodor Adorno'ya (1903-1969) göre; otoriter kişiliğin kökeni, katı ve tutarsız aile disiplini içinde otoriteye kolayca boyun eğen, ancak kendi gereksinmelerini ifade etmeye korkan bir ikilem içinde kötü geçen çocukluk günlerine bağlıdır.