Kıdem tazminatı dava açma süresi

İşçi, iş sözleşmesinin feshinden itibaren 5 yıllık süre içinde kıdem tazminatı talebiyle dava açmadığı takdirde, kıdem tazminatı alacağı zamanaşımına uğrar ve artık kıdem tazminatı davası açamaz. Kıdem tazminatı zamanaşımı süresi, İş Kanununda 25.10.2017 tarihinde yürürlüğe girerek yapılan değişiklikten önce 10 yıldı.

Kıdem tazminatı dava açma süresi ne kadardır?

Buna göre kıdem tazminatına uygulanacak zamanaşımı süresi, 25.10.2017 Tarihinden Önce Feshedilen İş Sözleşmelerinde 10 Yıl, 25.10.2017 Tarihinden Sonra Feshedilen İş Sözleşmelerinde 5 Yıl olarak değiştirilmiştir. Hak düşürücü süre dava hakkını ve borcu ortadan kaldırır. Kıdem tazminatında hak düşürücü süre yoktur.

İşten ayrıldıktan kaç yıl sonra dava açılabilir?

İş Mahkemelerinde Zaman Aşımı Ne Kadardır? İş Mahkemeleri'nde kıdem ve ihbar tazminatlarına açılan davalarda, işçinin işten ayrıldığı tarih baz alınarak, 10 yıl içinde dava açılabilir. İşçinin ücreti ve diğer alacaklarına ait davalarda ise zaman aşımı, 5 yıl olarak belirlenmiştir.

Kıdem tazminatı zamanaşımı 5 yıl ne zaman başlar?

Buna göre, 25.10.2017 tarihinden sonra iş sözleşmesi sona erenlerin tazminat alacakları için zamanaşımı süresi 5 yıl olup, bu süre yine iş sözleşmesinin sona erdiği tarihten itibaren işlemeye başlayacaktır.

Işyerim tazminatımı vermiyor ne yapmalıyım?

Kıdem tazminatını işveren ödemezse bu durumda tazminatı alamayan kişinin dava açma hakkı doğar. Kıdem tazminatı alacağından dolayı dava açacak olan kişilerin İş Mahkemesi'ne giderek dava sürecini başlatması gereklidir. Daha sonra mahkeme inceleme başlatır ve işçinin kıdem tazminatı hakkı kazanıp kazanmadığına bakar.

Arabuluculuktan ne kadar süre sonra dava açılmalı?

Arabuluculuk faaliyeti sonunda anlaşmaya varılamaması hâlinde, son tutanağın düzenlendiği tarihten itibaren, iki hafta içinde iş mahkemesinde dava açılabilir. Taraflar anlaşırlarsa uyuşmazlık aynı sürede iş mahkemesi yerine özel hakeme de götürülebilir.

Tazminat davası ne kadar sürer 2021?

İş mahkemesinde açılan işçi ve işveren arasındaki alacak ve tazminat iş ve işçi davaları belirlenen tamamlanma hedef süresi 540 gün olarak belirlenmiştir.

Tazminat davasını kaybedersem ne olur?

Tazminat davası aleyhinize neticelense dahi borcunuzdan dolayı hapis cezasına çarptırılmazsınız. Sadece borcu ödemekle yükümlü olursunuz. Tazminat aleyhine sonuçlarınsa, yani tazminata hükmolunursa, parayı ödemek zorundasın. Parayı ödeyemezsen icra takibi başlar.