Fmf hastalarının ömrü

Bazı hastalarda ataklar bebeklik döneminde veya erken çocukluk döneminde başlar. Hastaların yüzde 80- 90'ı ilk ataklarını 20 yaşına kadar yaşar.Mar 2, 2021

FMF öldürür mü?

2 Ailesel Akdeniz ateşi (FMF) öldürücü müdür? Doğru tedavi edilirse öldürücü değildir. Ancak kolşisin almayan ya dandüzenli kullanmayan hastalarda gelişen amiloidoz zamanla böbrek yetmezliğine yol açar. Bu da yaşam süresini etkileyen ciddi bir durumdur.

FMF hastalığı ilerlerse ne olur?

Hastalık uzun dönemde amiloidoz denen başka bir hastalığa yol açabilir. Amiloidozda vücutta değişik organlarda "amiloid" denilen madde birikir, bunun sonucu kalp yetmezliği, böbrek yetmezliği, bilinç kaybı, felç gibi sorunlar ortaya çıkar.

FMF hastalığı ne sıklıkla olur?

Tüm dünyada 10.000 Akdeniz Ateşi hastası olduğu bilinmektedir. Hastalık, çekinik gen yoluyla aktarılır. Anne ve babası bu gen mutasyonuna sahip çocuklarda görülebilir. Yalnızca bir ebeveyni taşıyıcı diğeri sağlıklı olan çocuklarda hastalık belirti vermez.

FMF krizine ne iyi gelir?

FMF atak tedavisi için kolşisin adlı bir ilaç yaygın olarak kullanılır. Hastalığın tedavisinde oldukça etkili bir ilaç olan kolşisin düzenli yeterli dozda kullanıldığında FMF belirtilerinde azalma gözlenir. Aynı zaman ila tedavisi ile atakların şiddeti ve sıklığı da azalmaktadır.

FMF geçer mi?

Öncelikle tüm genetik hastalıklar gibi FMF de geçici değildir. Kronik (uzun süreli) bir hastalıktır. Bu nedenle de tedavisi ömür boyu planlanmalıdır.

FMF atağı geldiğinde ne yapılmalı?

Atak Sırasında Tedavi Atakların kesin etkili bir tedavisi yoktur. Genellikle 1-3 gün sürüp, ağrı kesici kullanılsa da, kullanılmasa da geçer. Ağrı kesicilerin, ya da iltihap gidericilerin etkisi sınırlıdır. Bu nedenle esas yapılacak olan atakların ortaya çıkışını engellemektir.

FMF hastalığı hangi organlara zarar verir?

Ailevi Akdeniz Ateşiyle ilgili en fazla korkulan komplikasyon amiloidozdur. Amiloid, vücutta belli organlarda birikme eğilimi gösteren ve biriktiği zamanda organlara zarar veren bir hastalıktır. Ateşinin uzun vadede zarar verdiği organlar böbrekler, dalak ve karaciğerdir.