Böbrek değerlerinin yüksek çıkması

Kanda kreatinin yüksekliği genelde böbrekte bir sorun olduğu anlamına gelir. Hem akut hem de kronik böbrek yetmezliklerinde yükselir. Bu testin seviyesi ne kadar yüksekse böbrek fonksiyonları o kadar bozulmuştur. Bu testin 4 mg/dL seviyesinin üzerinde olması böbrek fonksiyonlarında ciddi bozukluk olduğunu gösterir.21-Dec-2018

Böbrek değerleri neden yüksek çıkar?

Kreatinin yüksekliği, başta böbrek hastalıkları olmak üzere pek çok farklı rahatsızlıktan dolayı ortaya çıkabilir. Ciddi böbrek hasarlanmaları, kronik böbrek hastalıkları, şok, kanın doğru bir şekilde süzülmesine ve vücut için atık olan maddelerin idrar yoluyla vücut dışına atılmasına engel olur.

Kan tahlilinde böbrek değerleri hangisi?

Kreatinin, kişinin vücut ve kas kütlesine göre kanda belli bir oranda bulunmaktadır. Kas kütlesi çok olan kişilerde kreatinin miktarı daha fazla olabilir. Böbrek hastalığı ya da böbrek yetmezliğinin tanı ve takibi için istenen genellikle kan tahlilinden bakılan bir değerdir.

Böbrekte kreatinin yüksekliği nasıl düşürülür?

Bol su içmek kan kreatinin düzeyini hafif düşürebilir ama bu düşüş böbrekler daha iyi çalıştığı için değil çok idrara çıkmanın sonucudur. Bazı ilaçlar böbreğin süzme fonksiyonunu etkilemeden kreatinin düzeyini yükseltebilirler. Görüldüğü üzere kan kreatinin düzeyini etkileyen birçok faktör vardır.

Hangi ilaçlar Kreatini yükseltir?

Aşağıda sıraladığımız durumlar böbrek fonksiyonlarını bozarak kreatinin artışına neden olabilirler: İlaca bağlı nefrotoksisite (ilaca bağlı böbrek hasarı): Antibiyotikler, tansiyon ilaçları, kanser ilaçları, idrar söktürücüler, lityum, mide ilaçları)

Kreatin değeri kaç olursa böbrek yetmezliği olur?

15 veya daha düşük bir seviyede bulunan GFR ise böbrek yetmezliği olarak tanımlanır. Kreatinin diyaliz sınırı 0.1-0.15 ml/dakika/kg düzeyi (70 kg bir hastada 7-11 ml/dakika) olarak kabul edilir.

Böbrek değeri kaç olmalı?

Sağlıklı yetişkin insanlarda bu değerin 90 mLdk ve üstünde olduğu söylenebilir. Yaşlı ve çocuklarda bu değerin 60-89 mL/dk olduğu söylenebilir. Böbrek hastalığının erken bulgularında bu değerin 60-89 mL arasında olduğu belirtilebilir. Bireyde böbrek yetmezliği bulunuyorsa bu değer; 15-60 mL/dk şeklindedir.

Böbreklerle ilgili hangi test yapilir?

Pratikte kullanılan tübüler işlev testleri olarak konsantrasyon testi, dilüsyon testi, idrar asitleştirme testi (amonyum klorür testi) ve idrarda aminoasit incelemesi sayılabilir. Serum Na, K, Cl, HCO3, kreatinin ve üre azotu (BUN) düzeyleri böbrek işlevlerini değerlendirmek için en sık kullanılan testlerdir.