Azınlıklara verilen haklar

Azınlık hakları; varlığın korunması, ayrımcılık ve işkenceyle savaşım, kişi haklarının korunması ve geliştirilmesi ile politik yaşama katılma konularını kapsamaktadır. Birçok ülke, azınlık haklarının korunması amacıyla özel yasalar çıkarmış ve ombudsmanlık kurumları oluşturmuşlardır.

Azınlık verilen hakları hangi kongre?

1815 Viyana Kongresi ise azınlıkları ulusal gruplar olarak tanımlayarak, azınlık kavramını dinsel temellerden ulusal temellere taşımıştır.

Azınlık haklar ne demek?

Azınlık hakları, kişisel hakların ırksal, etnik, sınıfsal, dini, dilsel ve toplumsal cinsiyet ve cinsel azınlık bireyler için uygulanmasıdır; ayrıca azınlık gruplarına tanınan kolektif haklardır.

Gayrimüslim azınlıklar hangi hukuktan yararlandı?

Lozan Anlaşması'nın 39. maddesinde "gayrimüslim azınlıklara mensup Türk te- baası, Müslümanlar'ın istifade ettikleri aynı hukuk-u medeniye ve si- yasiyeden istifade edeceklerdir. Türkiye'nin bütün halkı, din ayrımı ya- pılmaksızın kanun öninde eşit olacaklardır" hükmü yer alır.

Azınlıkların Korunması hangi belgede ayrı bir bölüm olarak düzenlenmiştir?

1 Şubat 1995 tarihinde Strasbourg'da kabul edilmiştir.

Azınlık hakları hangi belge?

Her ne kadar Birleşmiş Milletler, yerli halkları azınlıkların alt ulamı olarak görmüş olsa da bu öbekler, günümüzde uluslararası hukuk tarafından özel olarak korunmaktadırlar. Uluslararası Çalışma Örgütü'nün 169 no'lu kararı ve 14 Eylül 2007 tarihli BM Yerli Halkların Hakları Bildirisi bu düzenlemelerdendir.

Erzurum Kongresinde ne kararlar alındı?

ERZURUM KONGRESİ'NDE ALINAN KARARLAR Milli sınırlar ifadesi ilk kez kullanılarak, vatanın bir bütün olarak savunulacağı ilk kez belirtilmiştir. 2. İst. Hük. 'i vatanın bağımsızlığını sağlayamazsa, bu amaçla geçici bir hükümet kurulacaktır.

Azınlık devlet nedir?

Azınlık ya da ekalliyet, sosyolojik olarak bir devlette sayısal bakımdan az olan, başat olmayan ve çoğunluktan farklı niteliklere sahip olan gruplar olarak tanımlanmaktadır. Ne var ki hukuki olarak azınlıklar hakkında üzerinde anlaşılmış ortak bir resmi tanım yoktur.